Oversigt

Vi har 4 linjeperioder på et år, hvor du kan vælge på tværs af alle 5 områder. Nedenstående er eksempler på linjefag og kan variere år for år.

Idræt

Yoga & Mindfulness

Du vil blive introduceret til forskellige former for yoga, blandt andet Hatha, Ashtanga og Yin Yoga. Nogle former giver sved på panden, andre er mere rolige og afslappende. Du vil lære forskellige vejrtrækningsøvelser og meditationsteknikker, som kan bruges både i yogalokalet eller når du bare gerne vil slappe af. Yoga er for alle, det er lige meget om du er supersmidig eller stiv som et bræt. Yoga er ikke en konkurrencesport, så selvom sidemanden måske kan slå knude på sig selv, så handler mest om at du skal lære at fokusere på dig selv og din egen udvikling.

3 timer

Spring

Til springgymnastik skruer vi op for musikken og der er fuld fart på. Vores dygtige gymnastiklærere viser, guider og hjælper dig rundt i de mest fantastiske spring og ifølge dem skal alt læres igennem leg. Du lærer alt det grundlæggende inden for springgymnastikken der skal til, for at blive god til at udføre et spring. Springgymnastik er for alle, uanset hvilket niveau du er på. Det, du lærer i linjefaget springgymnastik, får du mulighed for at vise frem til en af opvisningerne i foråret.

3 timer

Fodbold

Fodbold kan både foregå indendørs i hallen eller udenfor på vores græsbane. Du træner afleveringer, skud på mål, boldberøringsteknik, småspil og taktik. Du vil også komme ud at spille kampe mod andre unge, både fra andre efterskoler og lokale i området, samt mulighed for deltagelse i fodboldstævner i nærområdet.

3 timer

Fysisk træning

Fysisk træning er for dig, som ønsker at blive stærkere og få nogle gode træningsvaner. Måske du er vant til at træne i forvejen, eller bare har et ønske om at komme i gang. Du får hjælp til at sammensætte et træningsprogram som passer til dig, så du bedst opnår de forbedringer og målsætninger du ønsker. Du lærer om gode træningsvaner, varieret træning og hvordan du kan undgå skader i din træning. Du vil også lære forskellige måder at træne på, så du kan finde den stil der passer bedst til dig.

3 timer

Rytmisk gymnastik & Dans

Linjefaget rytmisk gymnastik og dans er for dig, som elsker at bevæge dig til musik og udforske din krops bevægelser. Inden for gymnastikken vil du få mulighed for at dygtiggøre dig som rytmisk gymnast gennem forskellige dele af gymnastikken. Du kommer til at arbejde med din krops smidighed, bliver stærkere i teknik, afsæt og landinger. Inden for dans vil du blive undervist i forskellige stilarter som fx hiphop og house, samt at dygtiggøre dig i at udtrykke dig gennem kroppens bevægelser. I rytmisk gymnastik og dans er der plads til udfoldelse og dygtiggørelse uanset niveau – her er det kroppen og glæden ved at bevæge sig der er i fokus.

3 timer

Volleyball

Volleyball kan både foregå indendørs i hallen eller udenfor på vores skønne beachvolleybane. Volleyball er for dig, som synes boldspil og holdspil er fedt. Du vil lære teknikker i grundslag, at serve og blokere bolde over nettet. Du vil lære om samspillet og taktikker i spillet, så I lærer at stå stærkt som hold.

3 timer

Ridning

Ridning

Dressur, spring og staldarbejde. Du kan medbringe din egen hest eller låne en af rideskolen. Du kan deltage i ridestævner på rideskolen.

3 timer

Udeliv

Outdoor Sport

I linjefaget outdoor sport får du mulighed for at dyrke en bred vifte af udendørs sportsaktiviteter. Linjefaget ligger primært i sommerhalvåret, så vejret er mest ideelt til udendørs sport. Outdoor sport kan være alt fra løb, cykling, svømning, beachvolley, street hockey og meget mere. Faget er meget alsidigt og her er mulighed for at lave mange forskellige ting, derfor giver linjefaget dig også mulighed for at udforske nye interesser inden for sportens verden.

3 timer

Bålmad

I linjefaget bålmad får du mulighed for at dykke mere ned i en lille gren af friluftsfaget, som handler om at lave mad på bål. Du vil få færdigheder i at lave bål, samt hvordan du bedst udnytter varmen fra bålet til tilberedningen af maden. Råvarerne til maden er sæsonbetonede. Nogle gange kan det endda være noget du selv har sanket, sammen med de andre elever. Du kommer til at lave mange forskellige retter på bålet; både desserter, brød, grønsager og kød.

3 timer

Vinterfriluftsliv

I vinterfriluftsliv vil du få mange forskellige færdigheder i forhold til at opholde sig i naturen i længere tid, når det er ekstra koldt. De tre gyldne regler i friluftsliv er, at man skal kunne holde sig varm, tør og mæt - så alt det du lærer her, vil hele tiden være for at hjælpe dig med en af de tre grundregler. Når det er vinter, er det ekstra svært og vigtigt, at de tre grundregler er opfyldt. I vinterfriluftsliv lærer du blandt andet at bygge svedhytter, lave huler og lave mad på trangia og bål. Du får også mulighed for at prøve forskellige friluftsaktiviteter som skydning, klatring på klatrevæg og vinterbadning.

3 timer

Sommerfriluftsliv

I linjefaget sommerfriluftsliv vil du få mange forskellige færdigheder i forhold til at opholde sig i naturen i længere tid. Du lærer hvordan man bygger en bivuak, laver bål, fanger fisk, lærer om de forskellige planter og meget mere. Vi skal ud at sanke, samt lære hvordan vi udnytter og gør brug af naturens spisekammer, som fx æbler, bær, svampe, fisk mm. Vi tilbringer alle linjefagstimerne udenfor, så praktisk tøj til vejret er en fordel.

3 timer

Mountainbike

I mountainbike får du mulighed for at forbedre dine tekniske evner. Du kommer igennem teoretisk og praktisk undervisning, som vil forbedre dine tekniske færdigheder, og modtager instruktion til mountainbike. Der vil blive arbejdet med introduktion af cyklen, sikkerhed og ansvar, attack position, passering af forhindringer, basis svingteknik og bremseteknik. Du skal arbejde med basisdelen af et svingkursus, med øvelser inden for position, vægtfordeling, valg af linje, brems og pump. Du behøver ikke have prøvet mountainbike før, for at vælge linjefaget mountainbike. Du har mulighed for at medbringe din egen mountainbike eller låne en af skolens cykler.

3 timer

Landbrugslære

Landbrugslære er for dig, som gerne vil på landbrugsuddannelsen. Her handler det om at blive klogere på forskellige typer af landbrug og hvordan de hver især arbejder. Du vil komme rundt og besøge forskellige landmænd, som gladeligt fortæller om deres arbejde. Du får indblik i mange af de forskellige typer opgaver som er en del af en landmands arbejde, som fx at servicere en traktor, markarbejde, markplaner og at kigge på planter og dyr.

3 timer

Udtryk

Madhjørnet

I madhjørnet lærer du at lave mad med årstidens råvarer, og du kommer til at lave mad fra det nordiske og det lidt mere eksotiske køkken. Du kommer igennem det salte og det søde køkken, og får mulighed for at øve dig i madlavnings- og bageteknikker. Timerne vil være en blanding af teori og praksis, og så får du mulighed for at arbejde i et industrikøkken.

3 timer

3D-tegning

I mange håndværksmæssige fag er 3D-tegning en del af ens hverdag. I 3D-tegning lærer du at arbejde med tegneprogrammet Fusion360. Du lærer at lave CAD- og CAM-tegninger, som bruges til blandt andet 3D-printere, laserskærere og CNC-maskiner. Linjefaget giver dig mulighed for at få et forspring, hvis du fx skal på en erhvervsfaglig uddannelse efterfølgende. Linjefaget kræver ikke andet end en computer, som du kan bruge til at tegne med.

3 timer

Lejrbålsguitar

Lejrbålsguitar er for dig, som har lyst til at lære at spille guitar. Vil du gerne kunne spille til nogle af klassikerne, som man plejer at synge rundt om bålet? Så skal du vælge lejrbålsguitar. Du lærer guitarakkorder og guitarstrums. Linjefaget er for alle, også selvom du aldrig har haft en guitar i hænderne før.

3 timer

Julegavebiks

I perioden op mod jul udbydes linjefaget julegavebiks. Her får du mulighed for at producere julegaver til din familie eller venner. Linjefaget har nogle bundne opgaver, som du skal igennem, og nogle få valgfrie projekter man kan arbejde med. Opgaverne kan blandt andet være en proppistol, en læderpung, glaskunst og meget mere. Du vil både få mulighed for at arbejde både i værkstedet og i kunstlokalet. I julegavebiksen får du mulighed for at udfolde dig både praktisk og kreativt på samme tid.

3 timer

Streetart

Street art – eller gadekunst - foregår på gaden, og udbydes derfor i sommerhalvåret. Skolens udemiljø tages i brug, når vi sammen afprøver teknikker som paste ups, eye bombing, 3D-kridttegning, miniature, spraymaling, pixelart og mosgraffiti. Du får et lille indblik i gadekunstens mest kendte skikkelser, og skal selv arbejde med at kopiere deres udtryk, samt lave originale værker. Gadekunsten er kendt for at være vild og forbudt, men på Ladelund har vi spurgt om lov først.

3 timer

Strikning og hækling

En ny trend har vundet frem blandt den yngre generation – strik. Er du hoppet med på trenden, eller vil du gerne lære hvordan man enten strikker eller hækler, så har du nu rig mulighed for det. Du lærer hvordan man strikker ret og vrang, og måske andre lidt sværere teknikker, hvis du allerede er i fuld gang med dine strikkeprojekter. Der vil både være bundne og frie opgaver, men også har mulighed for at få hjælp til det projekt du går og drømmer om. Strikning og hækling udbydes nogle gange som to særskilte fag og andre gange som et samlet linjefag.

3 timer

Gangdeko

Vores skole er et igangværende kunstprojekt, som eleverne gennem flere årgange har været med til at sætte deres præg på. I gangdeko handler det om at dekorere skolens gange, så de er flotte og hyggelige at gå rundt i, og her laver vi alt fra kunstmalerier i ny fortolkning til lokaleanvisninger. Vi har ikke på forhånd bestemt, hvad næste projekt er, så her lærer du at idégenerere, skitsere, afprøve forskellige materialer og teknikker – kort sagt: at udfolde dine kreative evner.

3 timer

Band

I band handler det om samspillet mellem alle dem, som er med. Et band består ofte af guitar, bas, keyboard, trommer og andet percussion. Du kan både være nybegynder eller øvet, det vigtigste er, at du har lyst til at spille sammen med andre. Som band udvælger vi numre i fællesskab og spiller vores egne versioner.

3 timer

Tegning

Tegning er for dig, der ønsker at blive bedre til at tegne og fordybe dig i tegneprojekter – her er både plads til begyndere og øvede. Vi arbejder med klassisk, figurativ tegneteknik og har udgangspunkt i bogen “At tegne er at se”. Du vil både lære teori om blyanter, papir, skyggelægning, formgivning og perspektiv, og vi arbejder både med at tegne objekter og menneskekroppen. Vi veksler mellem hurtige, sjove og skøre tegneøvelser, og længere projekter, der kalder på ro og koncentration.

3 timer

Kortfilm

Måske du drømmer om at blive den næste Steven Spielberg eller måske du bare gerne vil lære lidt mere omkring filmproduktion? I kortfilm lærer du filmteknikker, klipning, filmteori og analyse, og at lave manuskriptudarbejdelse. Du kommer også til at arbejde med din egen film og får mulighed for at deltage ved DM i kortfilm for efterskoler.

3 timer

Værksted

Tømrer

På linjefaget tømrer lærer du at bruge værktøj og holde det skarpt. Du lærer opsnøringsteknikker, og lærer at udføre konstruktioner med tømmersamlinger, som fx tapsamlinger og en fransklås. Vi arbejder med større projekter, hvor man får mulighed for at udvikle flere færdigheder inden for tømrerfaget. Denne linje er bl.a. for dig, som har et ønske om at skulle være tømrer i fremtiden.

3 timer

Renovering

I linjefaget renovering får du mulighed for at arbejde med en bred vifte af projekter i værkstedet. Omdrejningspunktet for projekterne er: at bringe nyt liv i gamle sager. Det kan fx være en gammel kornvogn, der skal omdannes til et vildmarksbad eller restaurering af en gammel traktor. Dette er et linjefag for dig, som gerne vil udvikle dig på det praktiske plan. Lære om hvordan man kan sætte gamle ting i stand eller omdanne dem til noget helt nyt.

3 timer

Møbelsnedker

I linjefaget møbelsnedker får du mulighed for at gå i dybden med snedkerfaget. Du lærer de basale værkstedsfærdigheder, som savning, opmåling, pudsning, mv. Du fremstiller i linjefaget en egetræsskammel, hvor der specielt er fokus på design og detaljer. Alle kan være med, også selvom du ikke er vant til at arbejde i værkstedet. Det vigtigste er, at du har lyst til at blive klogere på, hvordan man arbejder med træ i værkstedet.

3 timer

Svejs og smed

Vi arbejder i metalværkstedet med smedning og CO2 eller elektrode svejsning. Du vil få forskellige opgaver og kan evt. smede/svejse noget til eget brug.

3 timer

Motorlære

I linjefaget motorlære lærer du om, hvordan en motor fungerer. Du ser hvordan en motor ser ud indeni, og lærer om hvordan man optimerer en motor. Du lærer at skille og samle en motor, og kommer også til at bygge en V8-motormodel i træ. Motorlære er specielt for dig, som ønsker at blive klogere på motorer, eller som overvejer at blive mekaniker i fremtiden.

3 timer

Kniv

I linjefaget kniv vil du blive introduceret for de basale smedefærdigheder, og du lærer om knivens opbygning og udformning. Du kommer til at smede din egen knivklinge og fremstille et knivskæfte som passer præcis til din hånd. Du behøver ikke have prøvet at smede før, men du har her mulighed for at lære nogle færdigheder inden for smedefaget eller svejsning, som kan være en fordel, hvis du overvejer den retning i fremtiden.

3 timer

Smed

På linjefaget smed får du et svejsekursus, som er en af de vigtigste færdigheder indenfor smedefaget. Du lærer at lave pladearbejde som fx at valse og at udfolde projekter, så du kan skære dem ud af plader. Du lærer også at bore i metal og skære gevind. Du behøver ikke have prøvet at smede før, men du har her mulighed for at lære nogle færdigheder inden for smedefaget eller svejsning, som kan være en fordel, hvis du overvejer den retning i fremtiden.

3 timer

Pssst... Du skal have 9,5 timer i alt. Prøv igen 😉

Skemaet er nu sendt. Vi håber du er blevet fristet til et besøg 🙂